Dinții și alimentele – Înghețata

Sănătatea orală joacă un rol crucial în bunăstarea generală. Alimentele pe care le consumăm pot influența sănătatea dinților noștri, atât pozitiv, prin furnizarea de nutrienți esențiali pentru sănătatea orală, cât și negativ, prin contribuția la apariția problemelor dentare precum cariile și afecțiunile gingivale.

Ne aflăm la început de vară, sezonul cald, sezonul în care cel mai bun și răcoritor desert este o înghețată direct din congelator. Probabil fiecare dintre noi, într-un moment sau altul al vieții ne-am simțit dinții sensibili atunci când am mușcat cu poftă dintr-o astfel de bunătate. Și atunci întrebarea este dacă e posibil ca înghețata să dăuneze sănătății dinților noștri.

În general, consumul de înghețată nu cauzează daune directe dinților. Cu toate acestea, anumite aspecte ale înghețatei pot afecta sănătatea dentară în anumite circumstanțe:

  1. Persoanele cu sensibilitate dentară pot experimenta un disconfort temporar sau durere de dinți la consumul de înghețată. Temperatura rece a înghețatei poate provoca apariția unei dureri scurte și ascuțite la dinții sensibili sau la dinții cu smalțul dentar slăbit.
  2. Înghețata conține zahăr și carbohidrați care pot contribui la formarea cariilor dentare dacă nu se menține o igienă orală corespunzătoare. Bacteriile din cavitatea orală metabolizează zaharurile și produc acizi care pot demineraliza smalțul dentar.
  3. Unele sortimente de înghețată pot conține ingrediente adăugate, cum ar fi nuci sau caramel, care pot rămâne între dinți și în fisurile acestora. Dacă aceste particule alimentare nu sunt îndepărtate prin periaj și utilizarea aței dentare, ele pot contribui la dezvoltarea cariilor sau la iritații ale gingiilor.

Pentru a minimiza impactul negativ al înghețatei asupra sănătății dentare, urmați aceste sfaturi:

  • Periați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi.
  • Utilizați ață dentară zilnic pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți.
  • Consumați înghețată cu moderație și în cadrul unei alimentații echilibrate.
  • Optați pentru sortimente de înghețată mai puțin zaharate sau fără zahăr adăugat.
  • După consumul de înghețată, clătiti gura cu apă pentru a dilua zaharurile și a reduce efectele negative asupra dinților.

Este important să mențineți o igienă orală adecvată și să vizitați regulat medicul stomatolog pentru examinări și igienizări profesionale.

 

Photo by Ross Sokolovski on Unsplash
logo

O echipă de stomatologi care lucrează pentru a vă asigura că aveți cel mai bun zâmbet.

PROGRAM DE LUCRU

Luni: 13:00 – 20:00

Marţi: 08:00 – 15:00

Miercuri: 13:00 – 20:00

Joi: 13:00 – 20:00

Vineri: 08:00 – 15:00

Sâmbătă – Duminică: Închis
Privacy-law
rsz_secureid
BLOG
Gustări sănătoase pentru copii, aprobate de medicul dentist
Gustări sănătoase pentru copii, aprobate de medicul dentist
Cu toții știm cât de importante sunt alimentele sănătoase care să placă copiilor dar să fie și benefice pentru sănătatea dinților. Alegerea gustărilor potrivite poate ajuta la prevenirea cariilor și la menținerea unui zâmbet sănătos.  Iată câteva gustări delicioase pe care le poți oferi copiilor tăi: Fructe proaspete și legume crocante Fructele sunt întotdeauna o...

© 2023 Dental Texture – All rights reserved.